Blogitems

Tuinhaard met grill (OFYR tuinhaard)

Outdoor grillen met een OFYR tuinhaard

OFYR Classic Storage 100-100
OFYR vuurschaal

OFYR is een moderne trend in het outdoor koken en grillen. Het is een Nederlands ontwerp en is inmiddels ook wereldwijd verkrijgbaar in diverse andere landen. Het leuke is dat OFYR tuinhaarden modern van ontwerp zijn maar toch een authentieke uitstraling hebben. Dit maakt ze geschikt voor ieder tuintype. Het bakproces kunt u, zelfs van een afstandje, goed in de gaten houden. De bakplaat is namelijk niet afgedekt en hierdoor goed zichtbaar. U hoeft niet moeilijk te doen met losse grillroosters, de OFYR tuinhaard werkt eigenlijk hetzelfde als een bakplaat of koekenpan. Nieuwe technieken hoeft u dus niet te leren.

Een OFYR tuinhaard geeft een extra draai aan een gezellig avondje in de tuin. U kunt ervoor kiezen om uw gasten op hun wenken te bedienen en van uw kookkunsten laten proeven. Bedenkt u zich maar eens dat de recepten, die u normaal met behulp van bijvoorbeeld een bakplaat of wokpan vervaardigt, ook met behulp van de OFYR tuinhaard gecreëerd kunnen worden. Maar wat minstens zo gezellig is, is de gasten zelf hun eten laten bereiden. Net als bij het oer-Hollandse gourmetten. Iedereen kiest zelf datgene waar hij of zij het meeste zin in heeft. Het samenzijn rond de OFYR tuinhaard geeft iedereen een knus gevoel.

Het materiaal

Alle soorten OFYR tuinhaarden die u op onze webpagina vindt, zijn vervaardigd van staal of Cortenstaal. Cortenstaal, met de kenmerkende oranjebruine roestkleur, gaat tot wel acht keer langer mee dan de gewone staalsoorten. Dit betekent wellicht een leven lang plezier van uw OFYR tuinhaard! Niet voor niets wordt Cortenstaal veel gebruikt in bijvoorbeeld de scheepsbouw of andere architectuur. Staal en Cortenstaal zijn allebei weersbestendig. Het verschil is dat Cortenstaal door de oxide nog beter is beschermd tegen diverse weersomstandigheden en het hierdoor niet nodig is een beschermend laagje aan te brengen. OFYR tuinhaarden van staal zijn net zo functioneel, alleen hebben deze altijd een laagje verf of coating nodig om langer mee te kunnen.

Hoe installeert u de OFYR?

De OFYR bestaat uit een sokkel, kegel en een plaat. Bij levering dient u deze zelf in elkaar te zetten met behulp van het meegeleverde instructieboekje. Houdt u er wel rekening mee dat een dergelijke tuinhaard erg zwaar is en u bij het installeren wellicht hulp nodig kunt hebben. De sokkel, het voetstuk, is vierkant en langwerpig. Alhoewel het een zwaar voorwerp betreft, is het ook hier belangrijk om te zorgen voor een vlakke ondergrond. Net zoals bij alle andere tuinhaarden plaatst u de sokkel van de OFYR op terrastegels. Vervolgens plaatst u de kegel in het ronde gat dat zich aan de bovenkant van de sokkel bevindt. Hierna hoeft u alleen de plaat nog maar bovenop de kegel te plaatsen, en de OFYR staat als een huis!

Het bakproces

In de kegel stookt u het vuur en de warmte die hier vanaf komt, straalt door naar de plaat. Deze dient hierdoor dus als bakplaat. De bakplaat kan voor allerlei soorten eten worden gebruikt: vlees, vis, groenten, fruit. Noem het maar op. Voor het bakken op deze plaat kunt u het beste gebruik maken van olijfolie of zonnebloemolie. Behalve dat deze oliën gemakkelijk zijn in gebruik, hebben ze ook nog eens gezondheidsvoordelen. Zo bestaat olijfolie bijvoorbeeld voor meer dan twee derde uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dit verlaagt het cholesterol.

Voor het bereiden van etenswaren met behulp van de OFYR tuinhaard dient u wat tijd uit te trekken. Alhoewel het stoken van een vuur niet al te veel beslag inneemt, duurt het vervolgens nog tot maximaal drie kwartier totdat de plaat de gewenste temperatuur heeft bereikt. Het midden van de plaat heeft een hogere temperatuur dan de randen aan de buitenkant. Logisch natuurlijk, het midden ligt dichter bij het vuur. Dit betekent dat u tijdens het bakken de grilltemperatuur voor de verschillende etenswaren kunt regelen. Gaat dat stukje vlees net iets te hard? Geen probleem. met behulp van de meegeleverde OFYR-spatel plaats u deze aan de buitenkant van de schaal. En duurt het een beetje te lang voordat die groenten eindelijk klaar zijn? Dan legt u ze iets meer in het midden. U kunt de plaats van de plaat dus eigenlijk zien als het instellen van de temperatuur van een oven. Zelfs poffertjes en omeletten kunt u eenvoudig klaarmaken met behulp van de OFYR tuinhaard.

Uw OFYR tuinhaard de eerste keer gebruiken

OFYR Classic Storage Corten 100-100 Pro-0
OFYR vuurschaal op wielen

Bij het in gebruik nemen van uw OFYR tuinhaard dient er met een aantal zaken rekening gehouden te worden. Omdat de bakplaat met een speciale beschermende olie is ingesmeerd door de fabrikant, kan deze in het begin wat plakkerig aanvoelen. Wanneer u de OFYR twee keer heeft gebruikt en de door u gebruikte olie als het ware in de plaat is gebrand, functioneert hij op zijn best. De eerste keer dat u de OFYR gebruikt, maakt u een zacht vuurtje. Dit om te voorkomen dat de plaat anders krom trekt door de grote temperatuurverschillen tussen de binnen- en de buitenkant. Ook wordt voor het eerste gebruik geadviseerd om altijd olijfolie te gebruiken.

Het vuur doven

Bent u uitgegeten? Zijn de laatste gasten vertrokken? Dan wordt het tijd om het vuur te doven. Of beter gezegd, om het te laten doven. Net als bij andere soorten tuinhaarden kunt u ook de OFYR tuinhaard het beste uit zichzelf laten uitbranden. Om dit proces te versnellen kunt u ook de afdekplaat gebruiken. Hierdoor wordt het vuur afgesloten van zuurstof en dooft het sneller. Moet het vuur echt snel gedoofd worden? Dan kunt u altijd nog terugvallen op het gebruik van water. Gebruik echter niet te veel want dan ontstaat er veel stoom. Weest u hier dus voorzichtig mee. De OFYR blijft na het doven van het vuur overigens nog lang warm. In veel gevallen is het dus beter om uw tuinhaard een nachtje te laten staan en pas de volgende ochtend tot de schoonmaakwerkzaamheden over te gaan. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u zich niet zult branden.

Schoonmaak en onderhoud

OFYR Handschoenen set
OFYR grillschaal

Over schoonmaken gesproken, hoe pakt u dat bij een OFYR tuinhaard precies aan? Net als bij een gourmetstel of een ander soort bakplaat, verwijdert u de etensresten met een spatel. Nadat u dit heeft gedaan, neemt u de plaat af met een doek en smeert u hem in met een beschermende laag olie. Hiermee wordt voorkomen dat de plaat makkelijk roest. Wat betreft de as, deze verwijdert u net zoals bij alle andere tuinhaarden met een stoffer en een blik. Let u ook hierbij weer op dat de as goed is afgekoeld voordat u deze in de vuilnisbak gooit.

Het na elk gebruik insmeren van de plaat met olie telt als voldoende onderhoud. Meer hoeft u eigenlijk niet te doen. Door het gebruik van de olie wordt de plaat tegen het roesten beschermd. Mocht er desondanks toch roestvorming ontstaan? Deze verwijdert u dan met een borstel. Het onderhoudsgemak telt als een van de meest bekende en belangrijkste voordelen van een OFYR tuinhaard. U hoeft er na gebruik nauwelijks naar om te kijken. Na verloop van tijd krijgt uw tuinhaard een roestkleurige laag. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken, dit is inherent aan het materiaal. Het beschermt uw OFYR tuinhaard juist tegen doorroesten. U kunt hem dus prima buiten laten staan, zelfs onafgedekt. De sokkel heeft zelfs een afvoersysteem voor regenwater. Het enige punt van aandacht zijn de natte bladeren die in de tuinhaard vallen. Deze dienen wel regelmatig verwijderd te worden omdat zij het proces van opdrogen vertragen en het water zo de kans krijgt om in het materiaal te trekken.

Welke OFYR tuinhaard past bij u?

OFYR Classic 85-100
OFYR Classic

Uiteraard bestaan er verschillende soorten tuinhaarden. De meest bekende lijnen zijn de zogenaamde ‘Classic’ en ‘Island’. Binnen de klassieke lijn vindt u tuinschalen die op de zo kenmerkende hoge sokkel staan. De Island-lijn heeft lagere, maar bredere modellen. Een voordeel van de extra breedte is dat u deze kunt gebruiken om etenswaren klaar te zetten en te snijden. Bij sommige soorten is er zelfs een extra houten houder voor bijvoorbeeld specerijen inclusief. Zo voelt het bijna alsof u buiten in een echte keuken staat! Kijkt u gerust eens rond op onze webpagina en ontdek wat de OFYR tuinhaarden u allemaal te bieden hebben.

Bent u benieuwd welke OFYR tuinhaarden/grilschalen er zoal verkrijgbaar zijn?

Bekijk direct alle OFYR grilschalen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *