Blogitems

Wat is de beste vuurschaal?

Ben je op zoek naar een prachtige, sfeervolle en praktische aanvulling op je tuin? Dan is de vuurschaal precies wat je zoekt! Met een vuurschaal creëer je eenvoudig een gezellige en warme sfeer in je tuin. In deze blog vertellen we je alles over vuurschalen en waar je rekening mee moet houden als je een gaat vuurschaal kopen.

Het belangrijk om te weten waar je de vuurschaal gaat gebruiken. Als je de vuurschaal buiten wilt gebruiken, is het belangrijk om er een te kiezen die gemaakt is van duurzame materialen die geschikt zijn tegen het weer. Een vuurschaal van roestvrij staal is een goede keuze omdat het materiaal sterk, duurzaam en weerbestendig is.

Bij het kiezen van een vuurschaal is de grootte ook een belangrijk aspect. Overweeg hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en hoeveel mensen je rond de vuurschaal wilt kunnen plaatsen. Vuurschalen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zoals 60 cm, 80 cm, 100 cm of groter. Kies er een die past bij de grootte van je tuin en je sociale behoeften.

Verschillende soorten vuurschalen

Er zijn verschillende soorten vuurschalen in allerlei verschillende materialen en maten, maar ook verschillende modellen. Zo is er altijd een keuze die bij jou past.

 • Vuurschaal zonder pootjes: een vuurschaal zonder pootjes rust direct op de grond of op een vuurbestendige ondergrond. Dit type vuurschaal is eenvoudig en biedt een klassieke uitstraling. Het is belangrijk om de vuurschaal op een geschikte ondergrond te plaatsen om schade aan de grond te voorkomen.
 • Vuurschaal met pootjes: een vuurschaal met pootjes heeft verhoogde poten, waardoor de schaal iets van de grond wordt verhoogd. Dit biedt een betere luchtcirculatie rondom de schaal en vermindert het risico op beschadiging van de ondergrond. Vuurschalen met pootjes zijn over het algemeen stabieler en gemakkelijker te verplaatsen.
 • Vuurschaal bbq: een vuurschaal bbq is een veelzijdige optie, omdat het naast het creëren van een sfeervol vuur ook te gebruiken is als barbecue. Deze vuurschalen hebben vaak een bbq rooster dat boven het vuur kan worden geplaatst. Zo kun genieten van een heerlijke barbecue-ervaring terwijl je warmte en gezelligheid hebt.
 • Vuurschaal met houtopslag: een vuurschaal met houtopslag is een handige keuze als je graag je houtvoorraad bij de hand wilt hebben. Deze vuurschalen hebben een opslagruimte onder de schaal waar je extra houtblokken kunt bewaren. Dit zorgt voor een georganiseerde en gemakkelijke toegang tot droog hout tijdens het gebruik van de vuurschaal.

Wat is het beste, een vuurkorf of vuurschaal?

Het kiezen tussen een vuurkorf en een vuurschaal hangt af van je persoonlijke voorkeuren, behoeften en de specifieke omstandigheden van je tuin. Beide opties hebben hun eigen voordelen en kenmerken.

Een vuurkorf is een open constructie met zijwanden en een bodemrooster waarin het vuur wordt gestookt. Het biedt een 360-graden zicht op het vuur en zorgt voor een gezellige sfeer. Vuurkorven zijn vaak draagbaar en gemakkelijk te verplaatsen, waardoor je ze kunt meenemen naar verschillende locaties.

Een vuurschaal is een ondiepe schaal of komvormige structuur die op pootjes staat. Het biedt een plat oppervlak waarop het vuur kan branden.

Vuurschalen zijn er in verschillende maten en materialen, zoals staal, gietijzer of cortenstaal. Ze hebben vaak een stabiele basis en kunnen ook worden gebruikt met houtblokken of houtskool. Sommige vuurschalen hebben extra functies, zoals een grillrooster of een houtopslagruimte.

Het belangrijkste verschil tussen een vuurkorf en een vuurschaal is de manier waarop het vuur wordt gepresenteerd. Een vuurkorf biedt een open en vrij zicht op het vuur, terwijl een vuurschaal het vuur meer beperkt tot het platte oppervlak. Dit kan invloed hebben op de warmteafgifte en de manier waarop het vuur zich verspreidt.

Waar zet je een vuurschaal op?

Een vuurschaal moet op een stevige en vuurvaste ondergrond worden geplaatst. Er zijn verschillende opties om je vuurschaal op te zetten, afhankelijk van je specifieke situatie:

 1. Stenen terras: als je een stenen terras hebt, is dit een ideale plek om je vuurschaal neer te zetten. Deze materialen zijn vuurvast en bieden een stabiele basis voor de vuurschaal.
 2. Kiezel- of grindoppervlak: bij een kiezel- of grindoppervlak kun je een platte vuurvaste tegel of plaat gebruiken als stabiele basis voor je vuurschaal. Zorg ervoor dat de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht van de vuurschaal te dragen.
 3. Vuurbestendige onderzetter: bij een houten terras of grasveld is het verstandig om een vuurbestendige onderzetter te gebruiken. Deze onderzetters zijn speciaal gemaakt om de ondergrond te beschermen tegen de hitte van de vuurschaal en om eventuele vonken of smeulende as op te vangen.

Plaats de vuurschaal altijd op een veilige afstand van brandbare materialen zoals bomen, struiken, meubels en gebouwen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte rondom de vuurschaal is om veilig van het vuur te kunnen genieten.

Denk eraan dat veiligheid altijd belangrijk is bij het gebruik van een vuurschaal. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en gebruik vuur op een verantwoordelijke manier.

Welk staal voor een vuurschaal?

Voor vuurschalen wordt vaak gebruik gemaakt van staalsoorten die goed bestand zijn tegen de hitte en de weersomstandigheden. Hier zijn twee veelvoorkomende staalsoorten die worden gebruikt voor vuurschalen:

 1. Cortenstaal: Cortenstaal is een populair materiaal voor vuurschalen vanwege zijn duurzaamheid en roestige uitstraling. Cortenstaal heeft de eigenschap om een beschermende roestlaag te vormen, waardoor het bestand is tegen corrosie en weersinvloeden. Een vuurschaal van cortenstaal is ook hittebestendig en perfect om een warm en gezellig vuur te creëren.
 2. Roestvrij staal (RVS): Roestvrij staal is een ander veelgebruikt materiaal voor vuurschalen. Het heeft een hoge hittebestendigheid en is bestand tegen roest en corrosie. Roestvrij staal behoudt zijn glanzende uitstraling en is gemakkelijk schoon te maken. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een moderne en strakke look voor je vuurschaal.

Beide staalsoorten hebben hun eigen voordelen en kunnen lang meegaan bij goed onderhoud. Het is belangrijk om te weten dat roestvrij staal meestal duurder is dan cortenstaal, maar het heeft wel het voordeel dat het zijn glans behoudt zonder roestvorming.

Het onderhouden van een vuurschaal

Het is belangrijk om de vuurschaal goed te onderhouden. Zo blijft het in goede staat en kan het veilig gebruikt worden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een vuurschaal:

 1. Reinigen: na gebruik is het belangrijk om de vuurschaal regelmatig schoon te maken. Verwijder asresten en verbrand hout met een borstel of veger. Maak de schaal indien nodig schoon met water en een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat de vuurschaal volledig is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken.
 2. Roestbeheersing: als je vuurschaal is gemaakt van staal of ijzer, kan roestvorming optreden. Om roest te voorkomen, kun je de schaal behandelen met een hittebestendige verf of een beschermende coating. Volg de instructies van de fabrikant voor het juiste type product en de toepassing ervan.
 3. Bescherming tegen het weer: als je de vuurschaal buiten laat staan, is het verstandig om deze te beschermen tegen het weer. Hiervoor kun je gebruik maken een afdekhoes. Tevens kun je de vuurschaal op een droge of beschutte plek neerzetten wanneer je hem niet gebruikt. Dit helpt om schade door regen, sneeuw en vorst te voorkomen.
 4. Ondergrond: plaats de vuurschaal altijd op een vuurbestendige ondergrond, zoals beton, steen of een vuurplaats. Vermijd het gebruik van de vuurschaal op een houten dek of gras, omdat dit brandgevaar kan opleveren. Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en vlak is om te voorkomen dat de vuurschaal omvalt.
 5. Veilig gebruik: Volg altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant bij het gebruik van de vuurschaal. Zorg ervoor dat de vuurschaal op een veilige afstand van brandbare materialen staat en houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het vuur. Zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is voordat je de vuurschaal verlaat.

Door regelmatig de bovenstaande onderhoudsmaatregelen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je vuurschaal in goede staat blijft en veilig kan worden gebruikt. Hierdoor kun je langdurig genieten van gezellige avonden rondom het knisperende vuur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *